Kurser i København

2-dages kursus i Fotogravure i København
med Fotopolymer plader/Toyobo plader v. Henrik Bøegh

 

Næste kursus:
weekend den 6.-7. november 2021  kl. 10-16 begge dage
(udsolgt – venteliste)

weekend den 27. – 28. november 2021 kl. 10-16 begge dage
(udsolgt – venteliste)

ti-on den 7.-8. december 2021 kl. 10-16 begge dage
(udsolgt – venteliste))

MAXIMUM 4 DELTAGERE PR KURSUS

ANMELDELSER kurser-cph

Hvor: Grafisk Eksperimentarium, Trepkasgade 8, kld.tv., DK-2100 København Ø

Hvem:  Underviser er Henrik Bøegh. Kurset henvender sig til fotografer og grafikere med eller uden kendskab til fotogravure.

Pris: kr. 3.000,- inkl. moms.
Alle materialer og 1 stk. FP-plade i A3 format er inkluderet i prisen (flere kan købes på stedet) – (Depositum DKK 1.000,00)

På dette kursus bliver du tilstrækkelig fortrolig med hele arbejdsprocessen (fra billedbehandling af foto til færdigt tryk) til, at du kan fortsætte på egen hånd.

Indhold:

  • Digital fremstilling af det perfekte positiv til klassisk fotogravure ud fra dit foto. Vi optimerer udskriften i Photoshop med levels og curves til FP-gravure.
  • Klargøring af fotopolymer pladen (beskæring, pudring mm.)
  • UV belysning af akvatinteraster og positiv. (Hvis vejret er til det, vil der også være mulighed for at prøve solen som lyskilde).
  • Fremkaldelse (ætsning) af FP-pladen.
  • Hærdning af FP-pladen.
  • Indsværtning og trykning af FP-pladen
  • Præsentation af den færdige fotogravure (det færdige dybtryk).

Undervejs diskuterer vi alle relevante emner som f.eks. typer af transparent film, egnede printere, RIP software, tegnefolier, trykpapirer, trykfarver osv. Vi diskuterer også hvilke positiver, der især egner sig eller ikke egner sig til disse teknikker.

NYHED – DIRECT TO PLATE:
På dette kursus demonstrerer jeg også en en helt ny teknik, hvor vi printer det positive billede direkte på fotopolymerpladen uden brug af film, akvatinteraster og vakuum.

Om processen

Et fotografi (digitalt eller analogt) overføres til eller rettere ”ætses” i en lysfølsom plade. Pladen indsværtes med tryksværte og trykkes i en kobbertrykpresse. Det er i al sin enkelthed, hvad det handler om – og sådan har det været, lige siden Fox Talbot opfandt denne metode til mangfoldiggørelse af fotografiet.

Det var dengang en kompliceret og vanskelig proces, som involverede mange trin og giftige kemikalier. Men siden Eli Ponsaing i begyndelsen af 1990’erne fandt ud af at bruge fotopolymerplader og ”ætse” med vand, har den teknologiske udvikling gjort livet lettere for fotografen, som ønsker at trykke sublime fotografier på kobbertrykpapir i samme høje kvalitet som Fox Talbot.

På moderne inkjet-printere kan vi udskrive den positive film i 1:1 størrelse, med ultraviolet lys kan vi overføre billedet til den lysfølsomme emulsion på fotopolymerpladen og ætse det i pladen med vand. På kobbertrykpressen kan vi trykke oplaget på kobbertrykpapir med soyabaseret dybtryksværte.

Og det er netop det og meget mere, du lærer på mit weekend-kursus. Jeg har selv arbejdet med disse teknikker siden 1992.

Henrik Bøegh

TILMELDING
Udfyld blanket og send den vedhæftet til [email protected]