Nye ætsegrunde

Nye ætsegrunde

2013 blev også året, hvor det blev nødvendigt at finde et pålideligt alternativ til den gode gamle flydende hårdgrund fra Johnson: “Klar Gulvpolish” er nu endeligt afgået ved døden. Jeg har benyttet lejligheden til at teste forskellige nyere ætsegrunde og i samarbejde med min gode belgiske ven og kollega, Marnix Everaert, udvikle et par nye “gør det selv” ætsegrunde. Jeg vil anbefale de følgende:

Lascaux ætsegrunde

(forhandles i min butik)
Lascaux Hard Resist er en flydende hårdgrund som males på trykpladen med en bred flad nylonpensel. Det kræver lidt øvelse at male den på tyndt og jævnt nok til at den stadig er behagelig at arbejde i. I min bog og på min hjemmeside kan du finde vejledning i at påføre ætsegrunden.
Lascaux Plate-Backing Resist er et glimrende alternativ til klæbende pakketape til afdækning af trykpladens bagside under ætsning. Den er nem at påføre med pensel og hærder på 10 minutter i varmeskab. Vejledning findes på min hjemmeside.
Lascaux Aquatint Spray Resist er et glimrende alternativ til Badger Acrylic Aquatint – den er nemmere at sprøjte på trykpladen og blokerer ikke så let air-brushen. Vejledning findes på min hjemmeside.
Herudover rummer Lascaux serien en glimrende Stop-Out Resist til lokal afdækning under ætsning og en Wash-Resist, som skal ses som alternativ til Graphic Chemical Black, der er gået ud af produktion. Vejledning findes på min hjemmeside.
Vigtigt: Ætsegrunde af mærket Lascaux kan ikke fjernes med soda eller kaustik soda – de kan kun fjernes med Mystrol, som er et miljøvenligt rengøringsmiddel til gulvvask. Mystrol fås i min butik.

Hurtigt-lavet version af langsomt tørrende blødgrund

Smelt 1 del soya-voks (fås i flager – bruges til giftfri stearinlys) med 1 del sort Charbonnel Lithografisk Tryksværte (3-5 gram rækker langt) i et konservesdåselåg på en varmeplade , rør rundt med en træpind og lad det blive koldt. Varm en kobberplade op på varmepladen, smelt en klat af blandingen (blødgrunden) på kobberpladen og vals eller dab den ud i et tyndt ensartet lag. Lad kobberpladen køle ned og blødgrunden er klar til at arbejde i. Når du er færdig ætses blødgrunden 30-50 min. i 12,5 Beaumé jernklorid. Ætsegrunden fjernes med salatolie. Blødgrunden holder ca. 2-3 dage og kan i modsætning til den langsomt tørrende blødgrund jeg har beskrevet i min bog ikke gemmes. (Soya voks fås i de fleste hobbyforretninger men alternativt kan du bruge soyavoksen fra et fyrfadlys).

Løftegrund

Mal området der skal løftes fra trykpladen med smeltet soya-voks. Lad voksen køle ned til den er stivnet. Mal Lascaux Hard Resist over pladen og lad den tørre i stuetemperatur 10 min. Læg pladen i et tørreskab eller tør den med en hårdtørrer. Hårdgrunden hærder som alle andre akrylgrunde, hvor den ligger direkte på trykpladen, mens soya voksen (løftegrunden) smelter og kan fjernes med en klud. Pladen affedtes og kan nu ætses eller sprøjtes med akvatinte før ætsning.

Nye og kendte tegnematerialer til plastfolier og til kobberplader

Nye og kendte tegnematerialer til plastfolier og til kobberplader


Til tegnearbejder på tegnefolie med henblik på UV-belysning til fotopolymer gravure:

  • God kvalitet akvarelblyant (grå eller sort): ”Koh-I-Noor Progresso Aquarell” er god men også andre anerkendte mærker fungerer som for eksempel “Stabilo 8008″ til papir, glas, plastic, metal
  • De bedste permanent markers til streger i forskellig tykkelse, streger som er fuldstændig resistente overfor UV-lys, kommer fra mærket uniPOSCA (sort) og fås i forskellige tykkelser.

Til tegnearbejder og afdækning direkte på kobberplader

  • De bedste permanent markers til tegning og afdækning direkte på kobberplader før eller efter bestøvning med akvatinte kommer fra mærket uniPOSCA (sort). De fås i forskellige tykkelser, stregerne er fuldstændig resistente overfor syre og jernklorid